Att se det märkvärdiga i något som framställs som naturligt: En kvalitativ textanalys av genus i en matematikläromedelsserie
2021 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
To See the Extraordinary in the Ordinary : a Qualitative Text Analysis Regarding Gender in Mathematical Educational Materials (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Tidigare forskning visar att läromedel bekräftar traditionella könsmönster oavsett vilket ämne läromedlet tillhör. Tidigare forskning visar också att kvinnor inte är frekvent framträdande i läromedel och när de väl framträder är detta ofta i en underordnad position till män. Forskningsfältet är outforskat vad gäller studier av matematikläromedel ur ett genusperspektiv föralla stadier i skolan, inte minst på lågstadiet. Tidigare forskning har istället fokuserat på andra ämnen än matematik, såsom svenska och fysik på högstadie- och gymnasial nivå. Vi väljer således att studera textuppgifter i en läromedelsserie i matematik på lågstadiet ur ett genusperspektiv.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur genus framträder i textuppgifter i en matematikläromedelsserie för lågstadiet samt om, och i så fall hur framställningen förändras beroende på vilken årskurs läromedlet är tänkt för.
Metod: Metoden för studien är kvalitativ textanalys där både text och bild inkluderas genom att utgå från ett vidgat textbegrepp. Det vidgade textbegreppet innebär att andra modaliteter inkluderas i textbegreppet, såsom bild eller film. I vår studie inkluderas texternas tillhörande bilder till textbegreppet.
Resultat: Resultatet visar att läromedlen både bekräftar respektive motarbetar traditionella genusmönster. Majoriteten av uppgifterna bekräftar traditionella genusmönster, där det framförallt är bilden som är orsaken. Resultatet visar ingen tydlig förändring beroende på vilken årskurs somläromedlet är tänkt för, men eftersom uppgifterna förändras allteftersom svårighetsgraden ökar kan vissa förändringar ändå urskiljas. Läromedlen för årskurs tre är mest genusneutrala dels för att de innehåller minst antal bilder, dels för att textuppgifterna inte inkluderar människor i lika stor utsträckning som de andra läromedlen. Läromedlen för årskurs två är de som har störst andel textuppgifter som bekräftar traditionella genusmönster, medan läromedlen för årskurs ett har störst andel textuppgifter som motarbetar traditionella genusmönster. Som tidigare nämnt beror detta på att det framförallt är bilden som är avgörande för textuppgiftens kategorisering.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 41
Keywords [sv]
Matematik, läromedel
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-16474Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-16474DiVA, id: diva2:1548261
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2021-05-122021-04-292021-05-12Bibliographically approved