"Att ha fulla fickor med trygghet": En kvalitativ intervjustudie om förskollärares upplevelser av relationsarbete mellan pedagoger och barn
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
"To have pockets full of comfort" : A qualitative interview study on preschool teachers' experiences of relationship work between educators and children (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Relationer är något som barn i förskolans verksamhet ingår i dagligen. Hur förskollärare arbetar för att relationer ska skapas, upprätthållas och utvecklas till det positiva är något som väcker stort intresse hos oss. Litteratur kring ämnet påtalar vikten av relationer men något vi anser bör lyftas och synliggöras ytterligare är hur förskollärare kan arbeta för att främja positiva relationer mellan pedagoger och barn.
Syfte: Syftet med studien är att bidra med kunskap om hur förskollärare upplever relationsarbete mellan pedagoger och barn i förskolan.
Metod: För att få svar på studiens forskningsfrågor genomfördes en kvalitativ studie med nio förskollärare. Som insamlingsmetod användes semistrukturerade intervjuer. Med hjälp av tidigare forskning och relevant litteratur har vi bearbetat, analyserat och diskuterat vårt insamlade datamaterial.
Resultat: Studiens resultat visar att förskollärare framhäver vikten av positiva relationer mellan pedagoger och barn i förskolan. Förskollärare arbetar med relationsarbete dagligen. Erfarenhet och olika strategier beskrivs ha betydelse när det kommer till hur en relation utvecklas. För att skapa, upprätthålla och stärka relationer lägger förskollärarna stor vikt vid närvaro och förhållningssätt gentemot barnen. Inskolning och relationen med vårdnadshavare upplevs vara av betydelse för positivt relationsskapande mellan pedagoger och barn. Grundrelationen i arbetslaget lyfts av förskollärare som en viktig aspekt i relationsarbetet. Svårigheter kring relationsarbete upplevs ligga i stress och organisatoriska faktorer. Relationer som präglas av trygghet, ömsesidighet och positiva möten påtalas vara en viktig aspekt för att barns tid på förskolan ska vara utvecklande och bidra till lärande.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 23
Keywords [sv]
Pedagog-barn relation, Relationsskapande, Relationsarbete, Relationskompetens
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-15815Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-15815DiVA, id: diva2:1467078
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2020-09-182020-09-142020-09-18Bibliographically approved