Estetik i matematikundervisningen: En kvalitativ studie om elevers syn på användning av estetiska uttrycksformer i matematikundervisningen
2020 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Aesthetics in mathematics teaching : A qualitative study of students' view on the use of aesthetic expressions in mathematics education (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Tidigare forskning (se tex: Bamford 2006; Anthin 2008 & Moerman 2014) har visat att integrering av estetiska uttrycksformer i undervisningen i samband med inlärningen kan tillföra ökat engagemang, kreativitet och koncentration samt underlätta och förbättra matematikinlärningen för eleverna. Tidigare forskning belyser även att användning av estetiska uttrycksformer i undervisningen bidrar till att eleverna förstår matematik på ett nytt sätt. Enligt den aktuella läroplanen för grundskolan har pedagogerna ett tydligt uppdrag att använda estetiska uttrycksformer i skolans alla ämnen. Min erfarenhet är att dagens matematikundervisning präglas av enskild räkning i matematikboken, men det jag även har upplevt under den verksamhetsförlagda delen av utbildningen är att eleverna uppskattar när estetiska uttrycksformer används i undervisningen. Avsikten med denna studie är att belysa om användning av estetiska uttrycksformer kan påverka elevers inställning till ämnet matematik.
Syfte: Syftet med denna studie är att få ökad kunskap om elevers inställning till skolämnet matematik samt till användningen av estetiska uttrycksformer i matematikundervisningen. I avsikt att uppnå syftet har följande frågor formulerats: -Hur upplevs skolämnet matematik av elever i årskurs 2? -Hur påverkar estetiska inslag elevernas inställning till matematikundervisningen?
Metod: Undersökningens empiri består av inspelade gruppintervjuer med tolv elever som går i en årskurs 2 på en mindre kommunal skola. Eleverna intervjuades under tre tillfällen det vill säga innan undervisningstillfällena och efter varje genomfört undervisningstillfälle. Den insamlade empirin transkriberades och det som var relevant kategoriserades i relation till studiens syfte och frågeställningar. Elevernas uttalanden bildar underlag för studiens analys.
Resultat: Studiens resultat visar att elevernas inställning till matematik kan vara både positiv och negativ beroende på svårighetsgraden i det matematiska innehållet som bearbetas. Det visar även att integrering av estetiska uttrycksformer i matematikundervisningen påverkar elevernas motivation samt bidrar till en förändrad syn på matematik till det mer positiva. Jämfört med det traditionella arbetssättet som tillämpas i klassen som eleverna går i upplevde eleverna undervisningen med estetiska inslag som mer rolig och lustfylld. Oavsett den positiva inställningen till det nya arbetssättet ser eleverna matematikboken som en trygghet och anser att det är omöjligt att lära sig all matematik utan den.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 34
Keywords [sv]
Estetik, matematik, matematikundervisning, estetiskt lärande, elevperspektiv
National Category
Pedagogy
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-15334Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-15334DiVA, id: diva2:1451727
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2020-07-202020-07-032020-07-20Bibliographically approved