Problemlösningsuppgifter i matematikläromedel för årskurs 3: En kvalitativ läromedelsgranskning om hur problemlösningsuppgifter är utformade i läromedel samt lärarhandledningar
2020 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Problem solving assignments in study material for grade 3 : A qualitative study material review of how problem-solving tasks are designed in teaching materials and teacher's guides (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Tidigare forskning visar på att elever har en bristande problemlösningsförmåga. Utifrån våra egna erfarenheter på grundlärarutbildningen samt observationer på skolor har det visat sig att lärare är styrda av läromedel i matematikundervisningen. Detta väckte intresset för att granska om läromedlen i matematiken kan vara en orsak till att elever har en bristande problemlösningsförmåga. Elevernas problemlösningsförmåga är en förmåga som eleverna behöver både under sin skoltid men också i deras vardagliga liv. Eleverna behöver då kunna tillämpa sina matematiska kunskaper i en situation som både kan vara verklig eller abstrakt. Av denna anledning är just problemlösningsförmågan viktig att eleverna ges möjlighet att utveckla redan i tidig skolålder.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka om elever ges möjlighet att utveckla sin problemlösningsförmåga med hjälp av rika matematiska problem, utifrån tre olika matematikläromedel för årskurs 3 på höstterminen.
Metod: Denna studie baseras på en kvalitativ innehållsanalys där läromedel har granskats för att samla in data. De tre läromedel som valdes ut för granskning är Favorit matematik 3A, Eldorado 3A och Prima matematik 3A. Både elevbok och lärarhandledning granskades i samtliga läromedel.
Resultat: Resultatet av studien visade på att problemen i elevböckerna inte uppfyllde alla kriterier för rika matematiska problem. Däremot med hjälp av lärarhandledningen förekom det problem som uppfyllde alla kriterier för ett rikt problem. Kriterier 1 och 2 var de kriterier som de flesta problemen uppfyllde i elevböckerna medan lärarhandledningarna bidrog med problem som innehöll mest kriterie 3. Det fanns få problem i samtliga läromedlen som innehöll kriterie 4. Resultatet visade på att både elevböckerna och lärarhandledningarna krävs för att eleverna ska möta rika matematiska problem.
Place, publisher, year, edition, pages
2020. , p. 26
Keywords [sv]
Problemlösningsuppgift, problemlösningsförmåga, läromedel, lärarhandledning
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-15293Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-15293DiVA, id: diva2:1449843
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2020-07-212020-06-302020-07-21Bibliographically approved