Sammanfattning: Den här uppsatsen har undersökt högstadielärares syn på kanon i svensk skola genom kvantitativa intervjuer.
Bakgrund: 2006 och 2007 infördes en skolkanon och en allmänkanon i Danmark. Införandet väckte debatt i svensk politik genom Cecilia Wikströms debattinlägg i Sydsvenskan. Nyligen presenterade Ebba Busch Thor (KD) ett förslag om införandet av en kanon i svensk skola men ingenstans i den politiska debatten syns lärares åsikter. Frågan om kanons existensberättigande har fått både med- och mothåll men har inte nått konsensus.
Syfte: Syftet med undersökningen är att se vilken uppfattning fyra utvalda högstadielärare, som undervisar i svenska, har kring bildandet av en litterär kanon i skolan. Intentionen är att lärarnas tankar och åsikter ska stå i centrum genom intervjuer.
Metod: Studien ska uppnå sitt syfte genom kvalitativa intervjuer med fyra lärare som undervisar i svenska för högstadiets senare åldrar. Genom intervjuerna ska lärarnas åsikter och tankar belysas.
Resultat: Resultatet visar att det inte går att ge någon entydig bild av lärares uppfattning kring begreppet kanon. Dock visar det tydligt att lärarnas syn på kanon och litteratur kräver internationella verk för att ge mer än ett kulturarv och för att nå litteratur från alla tider. Nationell litteratur kritiseras då den inte anses vara tidlös