I samarbete med Västerviks kommun har ett forskningsprojekt genomförts i syfte att studera pågående utvecklingsarbete vid sex förskolor. Utvecklingsarbetet har bl.a. bestått av att förskolorna har arbetat fram en ny form av samtal med föräldrar, nämligen gruppsamtal kring om barns lärande. Från att enbart erbjudit traditionella individuella utvecklingssamtal har de också infört gruppsamtal med föräldrar. De nya gruppsamtalen fokuserar barnens sociala samspel och utveckling och kompletterar de individuella utvecklingssamtalen. Eftersom arbetet med gruppsamtalen, till form och innehåll, skiljer sig från tidigare arbetssätt blir det intressant att studera fenomenet ur ett perspektiv på pedagogernas lärande. Forskningsfrågan handlar om hur gruppsamtal kan forma pedagogernas lärande i arbete vid de sex förskolorna.
Den teoretiska ramen är uppbyggd kring identitetsformande och lärande, där identiteten ses som en integrerad del av ett socialt sammanhang. Identiteten formas av sammanhanget och påverkar individers beteende och därmed även lärande. Studiens datamaterial bygger på 78 texter bestående av individuella reflektioner rörande arbetet med gruppsamtalen. Texterna är skrivna av pedagogerna vid de sex studerande förskolorna och insamlade vid två olika tidpunkter (flera av pedagogerna har inkommit med text vid två tillfällen).
Den genomförda studien belyser arbetsmetodens betydelse för lärande i arbete. Gruppsamtal med föräldrar ställer andra krav på arbetet och har, för pedagogerna, inneburit både utmaningar och farhågor. Exempelvis behöver pedagogerna vara pålästa på styrdokument, metoder i arbete osv, för att kunna förklara kollektiva lärprocesser eller lärandemål inför en grupp föräldrar. För att pedagogerna ska kunna leda gruppsamtalen på ett bra sätt behöver de även kunna hantera själva samtalsformen. Detta har inneburit att kunskapsluckor identifierats och att kunskap som saknas har fyllts på (exempelvis teorier om lärande, nya metoder, styrdokument, verksamhetsmål osv). Gruppsamtalen utmanar alltså pedagogernas tidigare kunskaper och erfarenheter. Kunskapssökande är en drivkraft bakom pedagogernas identitetsformande, i den ny rollen som ledare för gruppsamtal, och en förutsättning för att de ska lära sig det som krävs i genomförandet av samtalen.