Bakgrund: I Sveriges förskolor och förskoleklasser finns det barn med ett annat modersmål än det svenska språket. Direktiv för både förskola och förskoleklass är att pedagoger ska stimulera barns alla språk. Tidigare studier visar att det finns en ovisshet bland pedagoger hur de ska arbeta med att stimulera flerspråkiga barns modersmål i sin undervisning och hur det skulle kunna ske i praktiken då pedagoger inte behärskar barns olika modersmål. I den språkliga undervisningen kan pedagoger dock använda sig av samtal, lek och interaktion i undervisning av flerspråkiga barns svenska språk och modersmål.
Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka pedagogers språkliga undervisning av flerspråkiga barns språk inom förskola och förskoleklass.
Metod: Det här är en studie en kvalitativ studie som genomförts med semistrukturerade intervjuer.
Resultat: I pedagogernas undervisning av flerspråkiga barns svenska språk använder pedagogerna sig av samspel och dialog för att förstärka det svenska språket hos barn. Vissa av pedagogerna använder sig av tecken som stöd (AKK) i interaktionen med barn för att förtydliga sin kommunikation. Den språkliga undervisningen består av spontan undervisning för att utveckla det svenska språket är kontinuerligt under dagens gång, men även av en planerad undervisning för en utveckling och lärande hos barnen. Pedagogernas undervisning av flerspråkiga barns modersmål förekommer i låg grad och detta en följd av pedagogernas okunskap kring flerspråkighet, då pedagoger inte behärskar barns modersmål och det råder brist på flerspråkig undervisning i verksamheterna. Ett flerspråkigt arbetssätt är under utveckling hos vissa av pedagogerna, dock inte alla. Pedagogernas medvetenhet om vikten av att uppmärksamma de flerspråkiga barns modersmål i verksamheten har väckts och de menar att det bör vara en del av pedagogernas undervisning.