Hur framställs kvinnor och män i två SOläroböcker?: En läromedelsgranskning baserad på kvalitativ samt kvantitativ studie.
2019 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
How are women and men depicted in social studies textbooks? (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Än idag kämpar kvinnor överallt i värden för att få samma villkor som männen. Samhället går framåt men än är det inte jämställt. Detta är idag ett omtalat ämne som bör uppmärksammas. Vikten av att alla ska behandlas med samma respekt oavsett kön. Ämnet har även tagits upp i skolans värdegrund där det stod skrivet redan i Lgr80 (Skolöverstyrelsen, 1980) att skolan ska verka för jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är numera en självklarhet att skolan ska motverka könsdiskriminering och främja allas rätt i samhället oavsett kön. Eftersom läroböcker har ett stort inflytande på barns synsätt, är det viktigt att läroböcker förmedlar en rättvis bild av genus och att utvecklingen går åt rätt håll. Därav har vi valt att studera och jämföra genusutvecklingen i text och bild i två SO-läroböcker.
Syfte: Syftet med studien är att se om det skett någon förändring i SO- läroböcker och i så fall vilken förändring. Vi har valt att fokusera på hur kvinnor och män gestaltas i samhället och på arbetsmarknaden i text och bild i två SO- läroböcker från 1982 och 2011.
Metod: I utförandet av studien har vi valt att använda oss av både kvalitativ och kvantitativ metod. I den kvantitativa metoden har vi valt att räkna antalet kvinnor och män på bilderna samt könsrelaterade ord som specificerar om det är en man eller kvinna, exempelvis han och hon. I den kvalitativa delen har vi valt att använda oss av olika analysinstrument i form av bild och textanalys samt motsatsschema. På tre bilder i läroböckerna har vi också valt att genomföra en fördjupning genom visuell textanalys. Analysen visar hur man som läsare får en förstärkt bild av hur kvinnor och män framställs gentemot varandra i läroböckerna.
Resultat: Resultatet visar att kvinnor framställs mer i skriven text medan männen gestaltas mer i bild. Däremot visar det sammanlagda resultatet att mannen har en dominans jämfört med kvinnan. Detta är ett resultat som gäller för både Oä-boken från 1982 samt SO-boken från 2011. Dock kan vi se framsteg, eftersom resultatet visar att SO-boken framställer kvinnor och män som mer jämställda i jämförelse med Oä-boken, vilket innebär att genusutvecklingen gått framåt.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 29
Keywords [sv]
Genus, Jämställdhet, Läroböcker
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-14169Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-14169DiVA, id: diva2:1338783
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2019-07-252019-07-242019-07-25Bibliographically approved