Problemlösningsuppgifter i läromedel
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Problem solving in textbooks (English)
Abstract [sv]
Läromedelsgranskning avskaffades för 28 år sedan i Sverige och idag är det upp till varje lärare att granska sina läroböcker förklarar Stridsman (2014). Skolinspektionen (2009) skriver att undervisningen styrs av läroböcker. Detta innebär att lärare inte kan lita på att läroböckerna i matematik följer läroplanen och att elever får utveckla problemlösningsförmågan. Det är en viktig matematisk förmåga och ska innehålla olika delar enligt Jäder (2015).
Syfte Syftet med studien är att belysa om problemlösningsuppgifter i läromedel utgår från läroplanen. Studien avgränsas till att undersöka läromedel för årskurs 3. Metod Vi har granskat fyra läromedel utifrån Taflins (2007) modell för rika problem för att undersöka om eleverna får utveckla sin problemlösningsförmåga. Vi har utfört både en kvalitativ och kvantitativ studie då vi valt att undersöka kvalitén på och frekvensen av problemlösningsuppgifter.
Resultat Vårt resultat visar att det inte finns några rika problem i de fyra läroböcker som vi granskat. De problemlösningsuppgifter vi fann består främst av att lära elever matematiska begrepp och procedurer. Få problem i läroböckerna leder till diskussion eller utvecklande av egna problem. Som följd av detta kan vi inte se att dessa fyra läroböcker är tillräckliga för att utveckla elevers problemlösningsförmåga.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 40
Keywords [sv]
Läromedel, grundskolan, läroplaner
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-14161Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-14161DiVA, id: diva2:1338656
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2019-07-252019-07-232019-07-25Bibliographically approved