Högläsning – fröet till all läsning!: En kvalitativ studie om högläsning som ett pedagogiskt verktyg
2019 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Reading aloud – the seed of all reading! : A qualitative study of reading aloud as a teaching tool (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: För att elever ska utveckla sin läsförståelse, måste de ges rika möjligheter att använda språket som ett redskap, dels genom att läsa och skriva och dels genom att ta del av högläsning där samtal är i fokus. Då högläsning i kombination med samtal har betydelse för elevernas språkutveckling, inspirerade det oss till att undersöka huruvida verksamma lärare använder sig av högläsning som ett redskap i undervisningen för att öka elevers läsförståelse. Ämnet är även intressant då högläsning utifrån aspekten delaktighet ger möjlighet till gemensamma samtal om både ords betydelse samt textinnehåll. Enligt tidigare forskning är det relevant att arbeta med högläsning där elever får möjlighet att ställa frågor till texten samt diskutera innehållet vilket kan leda till språkutveckling. Tidigare forskning visar att högläsning är särskilt gynnsamt för elever i de tidiga skolåren, samt att vårdnadshavare i allt mindre mån läser för sina barn i hemmen.
Syfte: Vårt syfte med studien är att undersöka och beskriva hur lärare arbetar med högläsning, och om högläsning kan bidra till läsförståelse samt språkutveckling hos eleverna. Detta undersöker vi mer specifikt genom följande frågeställningar: På vad sätt arbetar lärare med högläsning i syfte att utveckla lässtrategier och ordförråd? Är högläsning särskilt gynnsamt för elever med svenska som andraspråk och i så fall hur och varför? Hur kan man arbeta med högläsning i skolan för att öka elevers lust till egen läsning? Hur och i vad mån visar eleverna intresse för högläsning i skolan?
Metod: Vi har valt att utgå från en kvalitativ undersökning med observationer och semistrukturerade intervjuer, vilka ligger till grund för vårt resultat. Syftet med att vi valde att utgå från dessa två metoder, var att undersöka fenomenet högläsning, dels genom observationer för att få en bild av hur pedagogerna arbetar med högläsning, dels genom att undersöka hur eleverna interagerar med varandra och pedagogen under samtal. Intervju som metod valdes utifrån att få ta del av pedagogernas upplevelse av fenomenet högläsning och dess fördelar.
Resultat: Vårt resultat visar att pedagoger ser vikten av att högläsa ofta i sin undervisning, i alla ämnen, och att de anser det vara språkutvecklande samt kan bidra till läsförståelse. De flesta pedagoger anser att ordförståelsen gynnas av högläsning i kombination med samtal samt att ordförrådet ökar hos eleverna, vilket de menar leder till läsförståelse. Ett mindre antal pedagoger lyfter andra aspekter av ökad läsförståelse utifrån högläsning. Dessa aspekter var, att träna på att återberätta, göra inferenser samt samtala om olika texters struktur och uppbyggnad. Resultatet visar att samtliga pedagoger ser samtal och samspel som en viktig del i att bygga läsförståelse genom högläsning
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 33
Keywords [sv]
Högläsning, ordförståelse, samtal, språkutveckling, samspel, läsförståelse
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-14152Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-14152DiVA, id: diva2:1338586
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2019-07-232019-07-232019-07-23Bibliographically approved