En multimodal läroboksanalys i svenskämnet: En analys av tre läroböcker i årskurs 4
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
A multimodal textbook analysis of Swedish language studies : An analysis of three textbooks for fourth grade students (English)
Abstract [sv]
Sedan år 1992 har det inte förekommit någon statlig organisation som granskar och analyserar de läromedel som används i svenska skolor (NE, u.å.a). Det är idag upp till lärare och skolor själva att granska och välja ut det material de vill använda. Valet av läromedel är av stor vikt då de ofta ligger till grund för den undervisning som bedrivs i klassrummet (Johansson, 2006). Skolan ska förbereda sina elever för ett fortsatt liv i ett demokratiskt samhälle och bör då förhålla sig till de förändringar som sker i samhället (Skolverket, 2018). Den digitalisering som skett sedan millennieskiftet har bidragit till att digital teknik har fått en betydande roll i samhället. Bilder, ljud och film kan nu ersätta skrift som en kommunikationsform, både i samhället och i skolan. Sedan de senaste revideringarna av Läroplanen (Ibid.) kan man läsa om hur elever ska få möjlighet att uttrycka sig i olika uttrycksformer. Ett sätt att förbereda elever inför det digitala samhället är att kontinuerligt arbeta med multimodala läromedel utifrån ett multimodalt arbetssätt. Ett multimodalt arbetssätt kan öka kvalitén på elevers textskapande och öka elevers intresse för språk och kommunikation (Andersson, 2014).
Syftet med studien var att undersöka hur läroböcker är anpassade efter ett multimodalt arbetssätt och även hur de olika modaliteterna (layout, bild och text) samspelar för att skapa mening.
I studien har en kvalitativ textanalys utförts på tre läroböcker i svenskämnet i årskurs 4. Vi har tolkat hur läroböckernas modaliteter (layout, bild, text) samspelar för att skapa mening. Den kvalitativa textanalysen som utförts har utgått från Danielsson och Selanders (2014) analysmodell för “ämnesdidaktiskt arbete med multimodala texter” och även Petterssons (1991) modell för bildanalys. Vi konstruerade utifrån modellerna frågor som var anpassade för vårt syfte och frågeställningar.
Den utförda analysen av de tre läroböckerna visade att samtliga var anpassade efter ett multimodalt arbetssätt. Det som framgick under analysen var att Klara Svenskan - Tala, Läsa, Skriva och Prima Svenska 4 Basbok använde samspelet mellan modaliteter (layout, bild, text) för att skapa mening. ZickZack 4 Skrivrummet Övningsbok skiljde sig från de övriga två läroböckerna, då vår tolkning var att modaliteternas samspel agerade som språkförenklande och inte genomgående meningsskapande.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 32
Keywords [sv]
läromedel, undervisning
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-13829Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-13829DiVA, id: diva2:1313663
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2019-05-082019-05-062019-05-08Bibliographically approved