Problemlösningsuppgifter i läromedel: en läromedelsanalys som går på djupet i problemlösningsuppgifterna i två olika matematikläromedel
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Problem solving in teaching materials : a study material analysis that goes into depth in the problem solving tasks in two different mathematical teaching materials (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Problemlösning är ett område inom matematiken som förr inte hade en central roll i skolan. Idag är det ett eget kunskapsområde i läroplanen, Lgr11. Det har också blivit en av de fem viktiga matematiska förmågorna som elever ska få möjlighet att utveckla i skolan, problemlösningsförmågan. Att problemlösningen idag har en så central del i matematiken är förståeligt då det är en grund till hur elever ska klara sig i livet utanför skolans ramar. Det ger en grund till att inte enbart lösa matematiska problem, utan också vardagliga problem. Eftersom Läroplan för grundskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet 2011 menar att skolan ska bidra till att elever blir till goda medborgare, är därför problemlösningen en grund till att det ska vara möjligt (Skolverket, 2018). Samtidigt täcker också problemlösningsaktiviteter ett stort matematiskt område vilket gör att samtliga matematiska förmågor kan rymmas inom en och samma aktivitet. Problemlösning öppnar också upp till klassrumsdiskussioner och kan vara brobyggare till andra matematiska kunskapsområden, vilket gör problemlösning till grunden för matematiskt kunnande.
Syfte: Syftet med forskningen är att undersöka och jämföra hur läromedelserierna, Favorit matematik och Prima möjliggör för elever att möta problemlösningsuppgifter som är rika problem utifrån Hagland, Taflin och Hedréns (2005) definition. Studiens syfte är också att undersöka om det finns en progression i problemlösningsuppgifterna i matematikböckerna. Analysen kommer att ske i matematikböckerna för årskurs 1 och 3.
Metod: Vi har i denna studie valt att använda oss utav en kvantitativ innehållsanalys. Den kvantitativa forskningsmetoden användes vid analysering av problemuppgifter för två olika läromedel. Vi valde att göra en läromedelsanalys då vi vill undersöka hur elever får möjlighet till att utvecklas inom problemlösning genom rika problem. Analysen genomfördes först enskilt av oss och sedan tillsammans för att studien skulle få ett så säkert resultat som möjligt. Vi använde oss utav olika tabeller som analysverktyg där vi placerade in de olika problemuppgifterna, för att se om de var rutinuppgifter, problemlösningsuppgifter eller rika problem.
Resultat: Resultatet studien visade var att det var stor skillnad i både rika problem och antal problemuppgifter. Läromedlet Favorit matematik hade flest antal uppgifter medan Prima hade fler rika problem. Progressionen i Favorit matematik i problemuppgifter ökade för varje termins bok, däremot stannade progressionen från matematikboken 3A till 3B där problemuppgifterna minskade i både antal och rika problem. I Prima var det en progression kring antal uppgifter i årskurs 1. Dock visade det sig att det hade samma antal rika problem i båda böckerna för årskurs 1, vilket stoppar progressionen. Därifrån var progressionen fortlöpande upp till 3B i både rika problem samt uppgifter. Resultatet visar att inget av läromedlen är fullt utvecklade för att enbart kunna användas som helhet i undervisningen, utan kompletteringar bör göras. Eftersom vi undersökte rika problem anser vi att Prima har mer potential till att elever får utveckla sin problemlösning i jämförelse med Favorit matematik. Dock är Favorit matematiks rutinuppgifter också bra då de är nödvändiga för att kunna ta sig an problemlösningsuppgifter senare.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 47
Keywords [sv]
Problemlösning, rika problem, rutinuppgift, problemuppgift, matematikläromedel, matematiska förmågor
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-13824Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-13824DiVA, id: diva2:1313302
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2019-05-082019-05-032019-05-08Bibliographically approved