Språket i matematiska textuppgifter: en läromedelsanalys av ett läromedel för årskurs 2 och 3
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
The language in mathematical text assignments : a study material analysis of a teaching material for grades 2 and 3 (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: PISA (Programme for International Student Assessment) är en internationell studie som undersöker elevers kunskaper i matematik, naturkunskap och läsförståelse. År 2012 genomfördes ett prov som prövade elevernas kunskaper gällande problemlösning där även matematiska textuppgifter förekom. En stor andel av de svenska elever som deltog i studien upplevde svårigheter med textuppgifterna och till följd av detta kunde de inte reflektera kring informationen i uppgifterna eller välja en lämplig strategi för att lösa dem. Enligt PISA hamnade Sveriges resultat under genomsnittet för de andra OECD-länderna (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) (Skolverket, 2014).
Syfte: Språket i matematiska textuppgifter har betydelse för elevers förståelse av uppgifter och påverkar i förlängningen deras lärande i matematik. Vi vill därför belysa vilken typ av textuppgifter som förekommer i läromedlet Mera Favorit matematik för årskurs 2–3. Syftet är även att påvisa hur de förekommande matematiska textuppgifterna i det valda läromedlet är konstruerade.
Metod: För att få svar på våra forskningsfrågor valde vi att göra en innehållsanalys med kvalitativa och kvantitativa inslag. Vi har konstruerat ett eget analysinstrument som består av en kvantitativ del och en kvalitativ del. Analysinstrumentet består av en analysenhet som är textuppgifter och variabler som är sju olika språkliga dimensioner samt en "icke-språklig" aspekt. Den kvalitativa delen avser att identifiera textuppgifter (analysenheter) och den kvantitativa analysen utgörs av hur frekventa de språkliga aspekterna (variablerna) är.
Resultat: Studiens resultat visar att läromedlet Mera Favorit matematik för årskurs två och tre behandlar sju av åtta språkliga dimensioner. Det innebär att elever behöver utveckla både matematiska och språkliga förmågor för arbetet med läromedlets textuppgifter. Därmed kan det tysta enskilda arbetet i läroboken bli problematiskt. Resultatet visar också att den större delen av de analyserade textuppgifterna inte har språk som faller inom de åtta språkliga dimensionerna. Det betyder att elever som enbart brister i språket gällande någon/några av de åtta språkliga dimensionerna, har en möjlighet att klara arbetet med de flesta textuppgifter i läromedlet.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 32
Keywords [sv]
PISA, matematik, naturkunskap, läsförståelse
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-13823Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-13823DiVA, id: diva2:1313299
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2019-05-082019-05-032019-05-08Bibliographically approved