Bildar bilder bilder?: en semiotisk analys av flickor och pojkar på bilder i matematikläromedel
2019 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Do pictures create images? : a semiotic analysis of girls and boys on pictures in mathematic textbooks (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Ur tidigare forskning har det framkommit att matematik är kopplat till maskulinitet och det har även framkommit att bilders påverkan på oss är stor. Det har också lagts fram att matematikläromedel är ett vanligt undervisningsverktyg och att eleverna kan bli lämnade ensamma med arbetet i läromedlet. Därför behöver bilder i läromedlen granskas för att eleverna inte ska få möta bilders budskap oreflekterat. Bilder är även viktigt att undersöka för att se vad de ger för budskap. Av dessa anledningar blir det viktigt att kritiskt granska bilder vilket är denna studies fokus.
Syfte: Syftet med studien är att få ökad kunskap om hur flickor och pojkar avbildas i samtida matematikläromedel för årskurs 1.
Metod: För att göra ett urval av läromedel kontaktades ett antal förlag som ger ut matematikläromedel för årskurs F-3 och därmed gjordes ett urval. I läromedlen valdes kapitelbilderna ut som kom att bli det material som vi analyserat med hjälp av semiotisk bildanalys och delar av ikonografi. I arbetet med semiotisk bildanalys skedde, med hjälp av ett analysschema med innehållande frågor, först en denotation och i nästa steg har bilderna analyserats genom konnotation. Sista steget var att sätta resultatet som framkom i ett större sammanhang, vilket gjordes i diskussionsavsnittet. Då bilderna måste sättas i en kontext har bilderna analyserats ur ett genusperspektiv. Ur tidigare forskning har aspekter framtagits som kopplats till vad som ses som könsstereotypt och icke könsstereotypt för flickor och pojkar som sammanställts i en tablå som har verkat som vårt analysverktyg.
Resultat: Resultatet i undersökningen visade att flickorna på bilderna i de två läromedlen (fyra böcker) till största del blev porträtterade med icke könsstereotypa aspekter, medan pojkarna däremot porträtterades med mest könsstereotypa aspekter. Det fanns mellan de fyra böckerna inga markanta skillnader då de alla visade samma resultat, och då bekräftade flickornas icke könsstereotypa roll och pojkarnas roll som könsstereotypa. Porträtterandet av flickorna och pojkarna och de attribut de tilldelats blev i sin tur vårt viktigaste resultat.
Place, publisher, year, edition, pages
2019. , p. 45
Keywords [sv]
genus, könsstereotyp, bilder, semiotisk analys
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-13820Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-13820DiVA, id: diva2:1313010
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2019-05-082019-05-022019-05-08Bibliographically approved