Barn i behov av särskilt stöd: En kvalitativ studie kring förskollärares beskrivning av barn i behov av särskilt stöd i förskolan
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Children in need of special support : a qualitative study about pre-school teachers' thoughts of children in need of special support in pre-school (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Förskolans uppdrag är att erbjuda barn i verksamheten en trygg, utvecklande och lärorik miljö. Arbetslagen ska anpassa verksamheten i hänsyn till barns olikheter och efter deras individuella behov av stöttning. Alla barn kommer till förskolan med olika förutsättningar, vilket gör att arbetssättet ska anpassas efter hela barngruppen. För barn i behov av särskilt stöd, som är en central del i denna studie, ska specialpedagogiken finnas till hands, så inte dessa barn blir segregerade från resten av barngruppen.
Syfte: Syftet med denna studie är att få reda på hur förskollärares förhållningssätt ser ut till barn i behov av särskilt stöd och hur de möter dessa barn i vardagen i syfte till en förskola för alla barn.
Metod: Jag har använt mig av kvalitativa intervjuer i studien, där jag intervjuat sex förskollärare. Samtliga arbetar i samma kommun, men på fyra olika förskolor. Dessa intervjuer har sedan transkriberats och analyserats fram till ett resultat.
Resultat: Förskollärarna ansåg att alla barn är i behov av särskilt stöd, fast på olika sätt och att det specialpedagogiska arbetssättet fungerade för alla i barngrupp, men att det fanns brister hos specialpedagogen som gjorde att de inte fick den handledning de önskar.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 16
Keywords [sv]
Förskolan, miljö, barngrupper
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-13141Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-13141DiVA, id: diva2:1264438
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2018-12-112018-11-202018-12-11Bibliographically approved