Språkutvecklande undervisning?: En kvalitativ studie av förskollärares undervisning hos flerspråkiga barn
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Language development teaching? : A qualitative study of preschool teachers' teaching in multilingual children (English)
Abstract [sv]
Studien är en tvärsnittsstudie, det vill säga en studie som mäter bara en gång, som undersöker om förskollärare i undervisningssituationer understödjer språkutvecklingen i såväl svenska som modersmålet hos flerspråkiga barn. Frågeställningarna avser att svara på vilka sätt förskollärare undervisar för att förbättra flerspråkiga barns språkutveckling i svenska och i modersmål. Studiens undersökningsmetoder är intervjuer, observationer, men studien innefattar även fotografier på medierande redskap. Undersökningen analyseras utifrån centrala begrepp såsom, variation, inramning, stöttning och utmaning, medierande redskap och definition och utveckling av ett kunnande inom språk och kommunikation. Studien undersöker även translanguaging i flerspråkiga barns språkutveckling.
Undersökningen har utförts på fem olika förskolor med observationer och intervjuer av sex förskollärare. Studiens frågeställningar handlar om hur undervisning är konstruerad och är överensstämmande med den fenomenografiska teorin. Studien är ute efter att förklara och beskriva idéer och kunskaper som finns om undervisning riktad till flerspråkiga barn.
Studiens resultat visar att förskollärare understödjer språkutveckling i såväl svenska som modersmålet hos flerspråkiga barn genom att använda sig av bland annat medierande redskap och translanguaging. Undervisning som strävar mot specifika ämnesorienterade lärandemål understöds av förskollärare genom tillämpning av translanguaging i den sociala interaktionen.
Studiens resultat indikerar medierande redskap är en central del i undervisning och samspel med andra i syfte för att utveckla språk. Redskapen har en avgörande roll i språkutvecklande undervisning och hur barnens möjligheter att delta i undervisningen konstrueras. Skillnaden mellan konkreta och språkliga redskap i språkutveckling utgörs i hög grad beroende på undervisningens syfte och lärandemål. Språkliga redskap såsom tecken som stöd förekommer i hög grad som ett redskap i språkutveckling och kommunikation men däremot är musik och sång synnerligen avgörande i barns språkutveckling för att redskapen grundar ett utrymme för barn att delta i social interaktion. Konkreta redskap som figurer och duploklossar förekommer framförallt i undervisning eller planerade aktiviteter som strävar mot specifika lärandemål inom språkutveckling i svenska och i modersmål. Studiens resultat visar på att förskollärare understödjer språkutvecklande undervisning i svenska när det gäller de fyra principerna för undervisning; variation, inramning, stöttning och utmaning samt definition och utveckling av ett kunnande inom språk och kommunikation. Däremot visar studiens resultat på att språkutvecklande undervisning i modersmål omfattas av variation och stöttning med avsaknad av utmaning.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 47
Keywords [sv]
Förskola, pedagoger, språkutveckling
National Category
Pedagogical Work
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-12982Local ID: EXF500OAI: oai:DiVA.org:hv-12982DiVA, id: diva2:1253531
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2018-10-102018-10-052018-10-10Bibliographically approved