Lärares organisering av matematikundervisningen med stöd av IKT i årskurs F-3: En kvalitativ intervjustudie med lågstadielärare utifrån lärares digitala kompetens
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Teachers' organization of mathematics education supported by ICT in pre-school to third grade : A qualitative interview study with primary school teachers based on teacher's digital skills (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Dagens samhälle blir alltmer digitaliserat, vilket medför att barn och ungdomar lever i en vardag där digitaliseringen är en relativt självklar del. Därmed ställs krav på att människor ska besitta en digital kompetens, dvs. förmåga att hantera digitala verktyg. Dock har inte alla barn och ungdomar möjligheten att lära sig detta hemifrån, vilket har bidragit till att regeringen beslutade att digital kompetens ska ingå som mål i läroplanen. Ett skäl är då just att digital kompetens inte ska baseras på bland annat social bakgrund. Från och med den 1 juli 2018 ingår digital kompetens således som mål i den svenska läroplanen, vilket ställer krav på att lärare själva besitter digital kompetens för att i sin tur kunna lära ut detta.
Syfte: Syftet med studien är att belysa hur lärare i lågstadiet förhåller sig till de nya kraven att utveckla elevernas digitala kompetens inom ämnet matematik, och hur de ser på och hanterar egna behov av kompetensutveckling för att hantera detta uppdrag.
Metod: Studien är en kvalitativ studie som utfördes via semistrukturerade intervjuer med sex lärare som undervisar matematik i lågstadiet.
Resultat: Studiens resultat visar att lärarnas intresse och engagemang upplevs som en viktig faktor i implementeringen av IKT i matematikundervisningen. Samt att det även är viktigt att ta hänsyn till lärares sätt att tolka IKT, uppmärksamma hur deras inställning påverkar deras användande samt hur deras läraridentitet väger in. Detta har visat sig ha en stor betydelse för i vilken vidd IKT implementeras. Studiens resultat visar även att det inte är resurserna som har en avgörande roll i huruvida IKT integreras, det är istället hur dessa resurser förvaltas som påverkar. Då lärarna upplevs arbeta emot ett utvecklande av undervisningen samt har en lösningsfokuserad inställning utnyttjas resurserna i en den mån som är möjligt. Det som upplevs som det mest avgörande och viktiga i resultatet av studien är att lärarna efterfrågar kompetensutveckling gällande användandet av IKT inom matematiken, samt övriga ämnen. Lärarna uttryckte detta som bristfälligt och att de själva får stå för sökandet av kunskap.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 32
Keywords [sv]
Digitalisering, digital kompetens, läroplan, lågstadiet
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-12895Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-12895DiVA, id: diva2:1247276
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2018-09-122018-09-112018-09-12Bibliographically approved