Fritidslärarens förhållningssätt till ett genusperspektiv: En kvalitativ studie om fritidslärarens förhållningssätt till genus- och jämställdhetsarbete i fritidshem
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
After- school care teachers' perspective on gender (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Utifrån egna erfarenheter har vi fått intryck av att fritidslärare gör olika anpassningar till pojkar och flickor och behandlar elever olika beroende på vilket biologisk kön de har. Under utbildningsperioden har vi arbetat med läroplanen som för något år sedan kompletterades med ett kapitel för fritidshemmet. Kapitlet handlar bland annat om genusperspektiv, vilket väckte vårt intresse som bidrog till att vi blev nyfikna på att undersöka hur fritidslärare arbetar med könsnormer, genus- och jämställdhetsarbete.
Syfte: Uppsatsen syftar till att undersöka hur fritidslärare arbetar med könsnormer på fritidshemmet och vilka förväntningar som finns på eleverna utifrån ett genusperspektiv. Istället för att ha olika förväntningar på pojkar och flickor uppmärksammar Fenstermaker och West (2002, s.75) att lärare bör se individen istället för det biologiska könet. Det kan bidra till ett nytt sätt att tänka angående det biologiska könet och jämställdhet.
Metod: För att besvara studiens syfte har vi valt att använda en kvalitativ metod innehållande semistrukturerade intervjuer och icke-deltagande samt semideltagande observationer. Observationer gjordes i ungefär två timmar på varje skola och intervjuerna genomfördes i 20–40 minuter. I avsnittet metod beskrivs även etiska ställningstagande, trovärdighet, metoddiskussion och avslutningsvis en analysmetod.
Resultat: I resultatet framgår det att fritidslärarna som deltagit i studien arbetar med ett genusperspektiv, men i vilken grad det bedrivs varierar. I samtliga intervjuer framkommer det att fritidslärarna anser att det är viktigt med ett arbete om genus och jämställhet. Samtidigt visar det sig att fritidslärare har olika arbetssätt kring hur de hanterar dessa områden. Några av fritidslärarna arbetar utefter det nya kapitlet medan andra inte gör det. Dessutom skiljer sig de miljömässiga förutsättningarna mellan fritidshemmen, vilket avspeglar resultatet. Miljön är en viktig aspekt för att ge eleverna goda förutsättningar till att få könsneutrala upplevelser. Det visar sig också i resultatet fritidslärarens medvetenhet i ämnet har en stor betydelse.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 28
Keywords [sv]
Fritidshem, genus, könsnormer, barn
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-12888Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-12888DiVA, id: diva2:1247136
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2018-09-122018-09-112018-09-12Bibliographically approved