Elevers läsvanor utifrån ett genusperspektiv: en kvalitativ studie om vad som motiverar elevers läsvanor i en årskurs trea
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Pupils’ reading habits from a gender perspective : a qualitative study about what motivates students’ reading in third grade (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Under vår lärarutbildning har vi fått insikt i vikten av att läsa böcker. Tidigare forskning visar att pojkar läser mer sällan än flickor (Greaney & Neuman, 1990; Guthrie & Greaney, 1991; Elley, 1994; OECD, 2001; Rosén, Myrberg & Gustafsson 2005, refererade i Bjar & Frylmark, 2009, s. 75). Reichenberg (2014) menar liksom Skolinspektionen (2015) att läsförmågan är avgörande för fortsatt skolgång eftersom läsningen är en central del i de flesta ämnena, vilket även läroplanen belyser som en viktig aspekt i kursplanen i svenska “Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära” (Skolverket, 2016, s. 247). Med grund i dessa faktorer vill vi därför undersöka hur elevers läsvanor ser ut ur ett genusperspektiv samt vilka faktorer som påverkar läsningen. Syfte: Syftet med vår studie är att undersöka hur pojkars och flickors läsvanor ser ut i en årskurs trea, samt vilka faktorer som påverkar läsvanorna. Tidigare forskning visar att pojkar läser mer sällan än flickor, därför är vi intresserade av att se hur läsvanorna ser ut utifrån ett genusperspektiv. Metod: Vi har valt att göra en kvalitativ studie för att besvara vår forskningsfråga. Vid vår undersökning valde vi att använda oss av semistrukturerade gruppintervjuer som huvudmetod för att besvara vår frågeställning gällande pojkars och flickors läsvanor och vilka eventuella faktorer som påverkar. En av oss gjorde deltagande observation inkluderande minnesanteckningar medan den andra intervjuade eleverna. Intervjuerna bestod av tio elever varav fem flickor och fem pojkar, som delades in i tre olika grupper: en pojkgrupp, en flickgrupp och en blandad grupp, vilket gjordes för att se eventuell skillnad mellan grupperna samt få ta del av elevernas djupare tankar och mer detaljrika svar gällande sina läsvanor. Resultat: I studiens resultat framkom det ingen nämnvärd skillnad mellan de olika könen och deras läsvanor trots de konstellationer som gjordes. Det framkom att eleverna som deltog i vår undersökning läser i skolan och i hemmet och att de uppskattar läsning som aktivitet. Den mest centrala faktorn som påverkar elevernas läsning positivt är att individerna själv får välja bok vilket främjar läsintresset. Ytterligare faktorer som eleverna lyfter fram för att främja deras läsvanor var biblioteket och dess resurser, föräldrarnas engagemang samt boksamtal. Den främsta skillnaden i vårt resultat var att pojkar och flickor uppskattar olika genrer.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 32
Keywords [sv]
läsning, genusperspektiv, barnperspektiv, årskurs 3
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-12758Local ID: EXG500OAI: oai:DiVA.org:hv-12758DiVA, id: diva2:1232249
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Examiners
2018-07-262018-07-112018-07-26Bibliographically approved