Textuppgifter i matematikläroböcker: en intervjustudie i årskurs 4
2018 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Word problems in mathematical textbooks : an interview study in year 4 (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Studiens genomförande motiveras med att studier visar att undervisning i hög utsträckning består av enskilt räknande i matematikläroböcker samt att uppgifters koppling till elevers vardag har visat sig vara betydelsefullt för elevernas motivation och intresse. På grund av detta är elevers upplevelser av textuppgifter i matematikläroböcker betydelsefulla då denna kunskap kan vara av intresse för såväl verksamma lärare som läromedelsförfattare.
Syfte: Studiens syfte var att undersöka och beskriva elevers erfarenheter av textuppgifters vardagsanknytning och att belysa i vilken mån uppgifternas innehåll har betydelse för deras drivkraft att lösa textuppgifter i matematikundervisningen.
Metod: Studiens datamaterial insamlades genom sex fokusgruppsintervjuer med 26 elever i årskurs 4. Under fokusgruppsintervjuerna diskuterades elevernas upplevelser av textuppgifter i matematikläroböcker. Konkret material i form av exempeluppgifter hämtade ur matematikläroböcker för årskurs fyra användes under fokusgruppsintervjuerna.
Resultat: Studiens resultat påvisar att elever i årskurs 4 anser att textuppgifter i matematikläroböcker oftast är baserade på en kontext som är obekant och/eller anknuten till vuxna individers vardag. Vidare framhåller eleverna att obekanta textuppgifter kan medföra svårigheter som explicit framgår vid enskilt räknande. Betydelsen av textuppgifters kontext i förhållande till motivation upplevs på olika sätt av medverkande elever. Det framkom att bekant kontext kan ha betydelse för elevernas motivation att lösa textuppgifter och vidare framfördes också synpunkter om att kontexten inte har någon betydelse. Svårighetsgrad framhålls som en betydande motivationsfaktor av nära samtliga deltagande elever. Textuppgifter i matematikläroböcker upplevs som enformiga och eleverna saknar variation i textuppgifternas innehåll. Sammanfattningsvis önskar eleverna större variation, färre uppgifter som behandlar temaområdet "handla/pengar" och fler uppgifter med koppling till deras vardag och/eller intressen.
Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 33
Keywords [en]
Mathematics, textbook, word problems, motivation
Keywords [sv]
Matematik, läromedel, lärobok, textuppgifter, vardagsanknytning, motivation
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-12412Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-12412DiVA, id: diva2:1212282
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2018-06-142018-06-012018-06-14Bibliographically approved