Praktisk och teoretisk undervisnings inverkan på elevers motivation i NO: En kvantitativ och kvalitativ studie
2017 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Practical and theoretical teaching's impact on pupil motivation in sciences : A quantitative and qualitative study (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Det finns ett stort samhällsintresse i att utbilda naturvetare, men intresset för att utbilda sig inom de naturvetenskapliga ämnena är bland ungdomar lågt. Forskning visar att motivationen bland elever att lära sig NO-ämnen är låg, och den tenderar att sjunka ju högre upp i ålder de kommer. Enligt elevernas egen utsago motiveras de av att få experimentera och laborera, medan teoretisk undervisning i form av lärarföreläsningar inte är lika motiverande. Eleverna som intervjuats i tidigare forskning nämner flera aspekter som de anser vara viktiga för motivationen att lära naturvetenskap, men då motivationen i ämnet ändå är låg finns anledning att ifrågasätta hur väl undervisningen idag förmår att uppfylla dessa motivationsaspekter.
Syfte: Syftet med studien har varit att undersöka i vilken utsträckning praktisk gentemot teoretisk undervisning främjar de fem motivationsaspekterna intresse, glädje, förståelse, meningsfullhet och delaktighet, aspekterna är framtagna från tidigare forskning och teorier om motivation.
Metod: I studien har enkäter och semistrukturerade fokusgruppsintervjuer används. Enkäterna bidrog till att kunna jämföra elevers generella motivation till NO-ämnena med deras motivation i praktisk gentemot teoretisk undervisning, i förhållande till de fem motivationsaspekterna. Intervjuerna har bidragit till att få fram elevers tankar kring de olika aspekterna och att jämföra dem utifrån de olika undervisningsformerna. Det var 20 respektive 21 elever från de två klasserna som besvarade enkäterna och fem elever från varje klass som intervjuades.
Resultat: De aspekter som främjades mest i den teoretiska undervisningen var förståelse och delaktighet. Dessa aspekter främjades genom diskussion i klassrummet mellan elever och läraren samt elever sinsemellan utifrån frågor som eleverna svarade på. Även meningsfullhet främjades något mer av teoretisk undervisning än av praktisk undervisning. De aspekter som främjades mest av praktisk undervisning var intresse och glädje. Detta eftersom att de själva fick göra experiment som de inte visste utfallet av, vilket enligt eleverna var spännande och roligt, men även för att de uppskattade att få utföra experiment snarare än att lyssna eller läsa om dem.
Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 50
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-11270Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-11270DiVA, id: diva2:1130066
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2017-08-112017-08-082022-04-28Bibliographically approved