Elevers upplevelser om bedömning inom berättelseskrivande: En kvalitativ studie om bedömning i svenskämnet ur mellanstadieelevers perspektiv
2017 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Pupils' experiences about assessment in story writing : A qualitative study about assessment in the Swedish subject from middle school pupils' perspective (English)
Abstract [sv]
Inledning: Elevers prestationer och kunskaper ska mätas och bedömas samtidigt som de ska få stöttning i sin utveckling och stärkas i sitt självförtroende. Detta stärks även i läroplanen där det står att skolan ska stimulera elevers självförtroende (Skolverket, 2011). Vi har under vår verksamhetsförlagda tid sett att bedömning är en stor del av skolans uppdrag och vi har upplevt att vissa elever har bra upplevelser av bedömning medan andra har mindre bra upplevelser och inte en lika positiv inställning till bedömning. Detta tror vi påverkar elever och har betydelse för deras motivation samt lust att lära. Det är därför av intresse att undersöka om bedömning är något som främjar eller hämmar elever och deras motivation till lärande, sett ur elevers egna perspektiv.
Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur elever i årskurs 6 upplever det att bli bedömda inom berättelseskrivande i svenskämnet.
Metod: I studien använde vi oss av den kvalitativa metoden intervju och semistrukturerade intervjuer med mellanstadieelever. Detta för att se hur bedömning upplevs av elever, vilket är vårt syfte med studien. Vi genomförde provintervjuer på två elever för att prova vår intervjuguide, vår utrustning samt oss som intervjuare. Därefter gjordes intervjuer med 12 stycken elever från två olika skolor. Under intervjuerna gjordes ljudupptagningar som sedan transkriberades.
Resultat: De essenser, det invarianta, vi har funnit i vårt resultat och analys är att eleverna kopplar bedömning till betyg. De ser bedömning som något för att veta var man ligger och för att veta vad man bör träna på. Fördelen med bedömning tycker eleverna är att man får veta vart man ligger för att sedan kunna utveckla det. Nackdelen med bedömning menar eleverna är pressen och stressen som de kan uppleva. De upplever att det kan vara jobbigt, att de blir stressade och får ett sämre självförtroende och självkänsla. Eleverna upplever att de ständigt blir bedömda men att de inte riktigt vet vad de bedöms på. Deras åsikter kring kommentarer som bedömning, är att det är bra och att det är det vanligaste sättet de bedöms på. Fokuset vid bedömningarna ligger på det som kan utvecklas och eleverna blir motiverade om den bedömning de får av läraren upplevs som positiv. Om inte kan eleverna uppleva att deras syn på sin egen lärandeprocess försämras och att de blir mindre motiverade.
Place, publisher, year, edition, pages
2017. , p. 32
National Category
Educational Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-11021Local ID: EXG600OAI: oai:DiVA.org:hv-11021DiVA, id: diva2:1111769
Subject / course
Educational science
Educational program
Teacher Traning Programme
Supervisors
Examiners
2017-06-212017-06-192017-06-21Bibliographically approved