Arbete med långtidsarbetslösa i dagens Sverige: En studie om långtidsarbetslöshet utifrån professionellas perspektiv
2016 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Working with long-term unemployed in Sweden today : A study of long-term unemployment based on professionals perspective (English)
Abstract [sv]
Sammanfattning Bakgrund: Sedan finanskrisen 2008 har antalet arbetslösa höjts i Sverige och som har successivt sänkts de senaste åren med risk att höjas igen inom framtiden. Under denna period har antalet långtidsarbetslösa individer höjts till 30 % av den totala siffran av arbetslösa.
I dagens läge finns många organisationer som hjälper långtidsarbetslösa att komma ut ur arbetslösheten och in på arbetsmarknaden. Med tanke på att vid arbete med arbetslöshet läggs ett fokus på att matcha rätt person till rätt jobb utifrån individers styrkor kan det sägas att arbetet som utförs sker utifrån ett salutogent perspektiv.
Syfte: Syftet med studien är att komma fram till de faktorer som leder till långtidsarbetslöshet/fast anställning utifrån personalens perspektiv samt undersöka hur organisationerna hjälper långtidsarbetslösa individer till att få ett fast lönearbete utifrån ett salutogent perspektiv.
Metod: En kvalitativ undersökningsform har använt i denna studie utifrån att den empiriska datainsamlingen gjorts med hjälp av halvstrukturerade intervjuer med 4 informanter på 3 organisationer i 4 kommuner. Datan har senare analyserats med hjälp av en tematisk analys.
Resultat: Resultaten visar på att organisationerna arbetar utifrån ett salutogent perspektiv samt med empowerment i mån av att stärka individer samt hjälpa individer att hjälpa sig själva genom stärkande av individers hälsa, självförtroende, känsla av sammanhang, tillgång till resurser m.m.
Vidare så framkom det utifrån intervjuerna att de faktorer som är ledande till arbetslöshet även är de faktorer som är ledande till att individer får arbete. Dessa faktorer finns i två dimensioner, Faktorer på makronivå (exempelvis strukturändringar och konjunkturer) samt faktorer på mikronivå (exempelvis utbildning, hälsa och individuella aspekter). Organisationerna arbetar förhållandevis med stärkande av individerna genom de faktorer som är på mikronivå vilka går att påverka på en individuell nivå såsom att ge möjligheter till erfarenhet, kontaktnät, utbildning etc.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 57
Keywords [sv]
Empowerment, Salutogenes, Arbetslöshet, Hälsa, KASAM, Konjunkturer
National Category
Sociology
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-10366Local ID: ESC500OAI: oai:DiVA.org:hv-10366DiVA, id: diva2:1059257
Subject / course
Social pedagogy
Educational program
Socialpedagogik
Supervisors
Examiners
2016-12-222016-12-212016-12-22Bibliographically approved