Hur kan ett arbetsintegrerat lärande (AIL) synliggöras inom ämnet psykologi?
2016 (Swedish)In: ViLär 2016, konferens 8-9 december 2016, Vänersborg / [ed] Kristina Johansson, Trollhättan, 2016, p. 1-2Conference paper, Oral presentation with published abstract (Other academic)
Abstract [sv]
Syfte med denna presentation är att tydliggöra hur vi inom ämnet psykologi synliggör AIL, genom att beskriva resultaten från genomförda studier inom ett samverkansprojekt med aktörer från arbetslivet och akademin. Resultat från detta projekt ledde till ett nyligen avslutat verifieringsprojekt, finansierat av Innovations Kontor Väst, Chalmers. Båda projekten kommer att presenteras. Exempel ges på hur dessa psykologiska forskningsprojekt kunnat bidra till implementeringen av AIL i psykologiundervisning.
Syfte med projektet ”Studier om en ny svensk ledarskapsmodell som bygger på teorin om ledarintelligens” var att utveckla en praktiskt tillämpbar ledarskapsmodell som bygger på Ronthys teori (2006, 2013) om ledarskapets intelligens. Detta gjordes genom att validera teorin bland chefer och ledare i ett samarbete mellan forskare inom akademin och externa aktörer (organisationer och företag). Teorin är sprungen ur Ronthys erfarenheter av att undervisa och att handleda omkring 4 000 chefer i utvecklingssamtal.
Ett flertal examensarbeten har skrivits inom projektet, och några har resulterat i konferenspresentationer och i vetenskapliga publikationer. Genom sitt deltagande i projektet får våra studenter kontakter med ansvariga i kommuner, företag och organisationer, och ökar därigenom sina möjligheter att bli anställda. De får även bättre förståelse av arbetslivets villkor och kan på ett djupare sätt diskutera sina resultat, och får därmed bättre studieresultat. Genom examensarbeten bedrivs en reflexionsdrivande undervisning, där studenter lär sig vad det kan innebära att vara chef eller ledare i ett arbetsliv som är i förändring. Allt detta kräver eftertanke: ”Vem är jag?”, ”Vad vill jag jobba med?”. Studenterna får även en närmare relation till yrken och verksamheter utanför akademin, samt utvecklar sin yrkeskompetens genom att reflektera kring användningen av testmetodik.
Slutsatsen är att AIL kan synliggöras i såväl psykologisk forskning som undervisning på samma sätt som AIL synliggörs i andra ämnen, exempelvis pedagogik eller informatik.
Place, publisher, year, edition, pages
Trollhättan, 2016. p. 1-2
Keywords [en]
WIL, psychology, leadership model
Keywords [sv]
AIL, psykologi, ledarskapsmodell
National Category
Psychology (excluding Applied Psychology)
Research subject
SOCIAL SCIENCE, Psychology; Work Integrated Learning
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-10259ISBN: 978-91-87531-46-0 (electronic)ISBN: 978-91-87531-47-7 (print)OAI: oai:DiVA.org:hv-10259DiVA, id: diva2:1054975
Conference
ViLär 8-9 december 2016 - en nationell konferens inom verksamhetsintegrerat lärande 2016, Vänersborg, Sweden
Projects
Studier om en ny svensk ledarskapsmodell som bygger på teorin om ledarintelligensLIQ3- verifieringsprojekt2016-12-092016-12-092017-01-30Bibliographically approved