Bakgrund: Att kommunicera är en rättighet som alla från vuxna till barn har rätt till. Att kunna kommunicera är viktigt för att man ska kunna får en gemenskap. Att inte kunna göra sig förstådd är också väldigt frustrerande och därför behöver man har ett alternativ och kompletterande sätt att kommunicera på. Att använda tecken som extra stöd till talet är en sätt att kommunicera på. Att barn behöver ett alternativ och kompletterande kommunikations sätt kan bero på många olika faktorer. Man kan också använda tecken på olika sätt men det som används för barn och i förskolan är TAKK som står för Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.
Syfte: Syftet med denna uppsats är att ta reda på hur man använder tecken som stöd i förskolan.
Metod: Jag har gjort en kvalitativ forskning, fyra stycken förskollärare har intervjuats om hur deras arbete ser ut kring tecken som stöd i verksamheten.
Resultat: Genom mina intervjuer kan man se att samtliga förskollärare anser att tecken som stöd är ett bra verktyg att använda sig av när man behöver hjälp att kommunicera, men också att det hjälper språkutveckling hos de som inte behöver hjälp med kommunikationen. Jag har också kommit fram till att man lär sig väldigt mycket när man använder sig av tacken som stöd. Man utvecklar bl.a. sitt språk och får en bättre kommunikations förmåga.