Kvinnors upplevelse av sin kropp efter första graviditeten och förlossningen
2016 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Female body experience after becoming a first time mother (English)
Abstract [sv]
Bakgrund: Historien visar att kroppsidealet ändras över tid och att kroppsidealen styrs av den kultur som vi lever i. I dagens samhälle är det viktigt att ha kontroll över sin kropp och över kroppens funktioner. Om dessa förutsättningar förändras kan individen uppleva ett misslyckande och som att tryggheten försvinner. När kroppen förändras, till exempel i samband med en graviditet, kan det medföra mycket nya känslor hos kvinnan.
Syfte och metod: Syftet med den här studien är att beskriva kvinnors upplevelser av sin kropp efter första graviditeten och förlossningen. Kvalitativ innehållsanalys valdes för att kunna beskriva och tolka kvinnornas upplevelser av sin kropp. Åtta kvinnor har intervjuats och materialet har bearbetats enligt Granehiem och Lundmans beskrivning av den kvalitativa innehållsanalysen.
Resultat: Alla kvinnorna i studien beskriver att kroppen har förändrats på olika sätt. Några av kvinnorna upplevde inga besvär av förändringen medan andra upplevde att kroppens förändringar var svår. De upplevde bland annat att kroppen hindrade dem från att göra saker som de hade kunnat göra innan graviditeten.
Konklusion: Kvinnor behöver stöd under graviditeten för att kunna förbereda sig på de kroppsliga förändringar som kan uppstå i samband med en graviditet och förlossning. Uppföljning efter förlossningen bör ske via BVC.
Place, publisher, year, edition, pages
2016. , p. 26
Keywords [sv]
Efter förlossning, förlossning, förändrad kropp, kropp, kroppsideal kroppsuppfattning, tillfredsställande
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:hv:diva-10039Local ID: EXD909OAI: oai:DiVA.org:hv-10039DiVA, id: diva2:1039480
Subject / course
Nursing science
Educational program
Specialist nursing programme
Supervisors
Examiners
2016-10-242016-10-242016-10-24Bibliographically approved