Syftet med denna studie är att förstå hur elever tänker om religion och identiteter i relation till varandra. För att få bort diskrimineringar och kränkningar som uppkommer ur religion och identitet frågor så är det viktigt att förstå hur elever tänker om religion och identitet. I en skola ska inkludering och allas lika värde vara högt prioriterad då måste det finnas förståelse för att människor är olika, det är därför viktigt att lära sig om varandras religioner och få en uppfattning om hur mycket religioner verkligen påverkar ens identitet.
För att uppnå detta har jag tagit hjälp av Kerstin von Brömssens avhandling,
Tolkningar, förhandlingar och tystnader Elevers tal om religion i det mångkulturella och postkoloniala rummet och Signild Risenfors avhandling Gymnasieungdomars livstolkande. Tidigare forskning om religion och identitet finns det en del utav men kopplingar mellan religion och identitet finns det relativt lite utav. Religion är idag ett omdiskuterat ämne i samhället och även stort i skolan därför tyckte jag det skulle vara intressant att höra ifrån eleverna hur deras tankar går omkring ämnet.
Studien är kvalitativ och den är skriven ur ett barnperspektiv. Det material som jag har fått och som är grunden till studiens analys är ifrån samtal med elevgrupper. Jag besökte två skolor och hade samtal med fyra grupper där det var fyra elever i varje grupp. Resultatet av studien visar att eleverna drar gränsen mellan att vara "svensk och att vara "utländsk", eleverna tycker att religion har en stor påverkan på identiteten och att tillhöra en religiös grupp gör att man känner sig trygg. Jag har sammansatt de teman som var återkommande i varje grupp i resultat och analys delen.