Open this publication in new window or tab >>Show others...
2025 (Swedish)Collection (editor) (Other academic)
Abstract [sv]
Förord
Det har varit en fröjd och stor glädje att jobba med denna vänbok. Vi visste ju att Kerstin hade ett enormt stort kontaktnät och känner och arbetat med stort antal människor över hela världen, men den respons vi fått när vi kontaktat kollegor med förfrågning om de skulle vilja bidra till denna, har varit överväldigande. Vi insåg snabbt att vi måste göra ett urval eftersom Kerstin har samarbetet med så otroligt många människor och vi ställde därför frågan om medverkan i vänboken till de som Kerstin i olika sammanhang skrivit tillsammans med. Och den långa listan av namn i vänbokens Tabula Gratulatoria vittnar om att det är en stor skara som under olika tider och i olika sammanhang uppskattat Kerstin både som vän och kollega. Kerstin disputerade 2003 med en avhandling med titeln Tolkningar, förhandlingar och tystnader: elevers tal om religion i det mångkulturella och postkoloniala rummet och avhandlingens titel och teman har vi parafraserat och låtit vara utgångspunkten för denna vänbok.
Men innan Kerstin disputerade hade hon haft en lång karriär som mellan- och högstadielärare. Hon föddes i ett lantbrukarhem i trakterna kring Finnerödja i Västergötland och när Kerstin berättar om sin uppväxt nämner hon arbete med djuren, odling och jordgubbsplockning men också att hon spelade piano och senare även orgel i den lokala baptistförsamlingen. Musikintresset skulle senare leda till en kantorsexamen i Uppsala, men det blev studierna till mellanstadielärare vid Lärarhögskolan i Göteborg som senare skulle öppna dörrarna till forskning. Som fortbildning för att bli behörig för högstadiet läste Kerstin religionsvetenskap och fick möjlighet att resa till Sri Lanka och fördjupa sig i vanliga människors buddhistiska praktiker. Där var det dock nära att hon på bytte karriär och blev te-importör… Vi är dock glada att hon fortsatte sitt arbete inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet, senare vid Karlstads Universitet och nu senast som professor i utbildningsvetenskap vid Högskolan Väst. Kerstin disputerade inom ramen för projektet ”Den mångkulturella skolan” vid Göteborgs universitet och i avhandlingen återfinns teman som hon har fortsatt att utforska under hela sin forskarkarriär såsom elevers lärande och upplevelser kopplat till skola och utbildning, mångfald, religion, genus och postkolonialism. Egenskaper som gör Kerstin till en bra forskare är att hon är nyfiken, vill lära sig och förstå mer och förhåller sig ständigt lärande, och ger sig in i nya forskningsfält, men också hennes enorma arbetskapacitet.
Under somrarnas semestrar i norska fjällvärlden när maken Anders ägnar sig åt fiske och foto plöjer hon högen av nyutgiven litteratur inom religionsvetenskap, pedagogik och religionsdidaktik. Som nämnts ovan har Kerstin ett stort kontaktnät av kollegor och vänner både i Sverige, Norden, Europa men även i Sydostasien och Afrika. Det har blivit många internationella resor både inom ramen för olika forskningsprojekt men även med lärarstudenter till olika platser på jorden där Kerstin har organiserat studiebesök, fältstudier och möten mellan människor från olika sammanhang. Många av dessa lärarstudenter beskriver att de genom dessa resor fått erfarenheter berikat och nyanserat deras förståelse av omvärlden, vilket de har med sig i sin lärargärning. Kerstin har under sitt akademiska arbete haft fokus på forskning och utveckling av vetenskaplig kunskap (vilket många bidrag i den här boken visar), men hon har samtidigt aldrig släppt sitt engagemang för undervisning och lärarutbildning. Det spelar ingen roll om det är första terminens yrkeslärarstudenter, magisterstudenter eller doktorander – alla blir bemötta med samma hängivenhet och kunnighet. Kerstins lärargärning genomsyras av ett förhållningssätt som signalerar att kunskap och förståelse och att problematisera det vi ofta tar för givet, är viktigt oavsett om det handlar om barns förskollärarutbildning eller forskarutbildning. När vi skickade ut förfrågningar om deltagande i denna vänbok lämnade vi frågan om bidragens genre till författarna.
Resultatet håller ni er hand och den stora variation av teman, genrer och infallsvinklar vittnar i sig om den bredd Kerstins forskargärning har. Den innehåller 31 intressanta, fascinerande och kreativa texter av väldigt olika karaktär och som är skrivna av personer från olika vetenskapliga sammanhang1. Tillsammans bildar de en mosaik som på olika sätt relaterar till Kerstin som vän, kollega och forskare. Vi vill rikta ett stort tack till alla författare som bidragit till denna vänbok! Det är vår förhoppning och förvissning att Kerstin och många andra kommer att uppskatta bokens mångfacetterade innehåll.
Place, publisher, year, edition, pages
Trollhättan: Högskolan Väst, 2025. p. 300
National Category
Other Social Sciences not elsewhere specified
Identifiers
urn:nbn:se:hv:diva-23056 (URN)9789189969162 (ISBN)9789189969179 (ISBN)
2025-02-262025-02-262025-02-26